Регистрация

10 храни, които не правим вече вкъщи, а купуваме

18 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 4003
10 храни, които не правим вече вкъщи, а купуваме

Спомнете си кога за последно сте яли баница с домашни кори, вкусен бабин компот или лютеница, смляна и запечатана у дома.

Днес в магазина има всичко – мисъл, която успокоява милиони отдадени на професията си жени по цял свят. Професия „домакиня“ вече не съществува, а създаденото по природа същество да се грижи за прехраната на семейството, децата си и поддръжката на домашната крепост отдавна се е трансформирало в кариеристка. Защо днешната жена забравя националните ценности, скрити в ястията, около които векове се е събирал на трапеза рода й? Дали липсата на време и забързаният свят са причината да се прибегне към фабрично направените храни, или факта, че на достъпни цени в супермаркета могат да бъдат намерени продукти, които изискват пот, суета и умения в кухнята за направата си? Тук отговора не е важен; болезненото е, че чрез забравата на кулинарното си завещание, човек прекъсва връзката с корените си, постепенно губи познанията как се правят традиционни за бита ястия, а оттам лишава и наследниците си от уменията да си ги приготвят.

Не е лъжа, че днес малцина ще пожелаят и още повече - ще намерят време да си направят компоти и домашна лютеница. Едва ли са много и тези, които ще се впрегнат в приготвянето на вкусна руска салата с много продукти, която определено ще отнеме повече от два часа. Не е нужно и да се питаме колко от коледните и новогодишните баници са направени с домашни кори, разточени професионално по цялата маса и изпечени до хрупкавост така, както стават само когато ги направим вкъщи. Обзети от носталгия по традиционната българска кухня, не без тъга заради изместването на нейните ценности от хипермаркета, ние от kulinarno.bg направихме класация на десетте български храни, които вече не се приготвят вкъщи.домашен компот

1. Компотите – избрахме ги за първенец, защото само преди 10-15 години във всеки дом можеше да се видят буркани, в които плуват плодове в сладък сок. Днес тази болезнено родна традиция е заменена от купешките сокове, в които има конесрванти и стабилизатори, изкуствени подсладители и оцветители, а истинският плодов сок е само между 3 и 10% в повечето случаи.домашна баница

2. Баницата с домашно точени кори – тази изтънчена българска закуска се изгуби от народната трапеза, а на нейно място постепенно се настаниха или купените баници, които трябва просто да се мушнат във фурната, или приготвените вкъщи, но с фини кори от магазина. Наистина, става доста по-бързо и по-лесно, а вкуса се приближава, понякога и само бегло, други пъти повече, до бабините творения със сирене, но има още един проблем. В търговските продукти отново се слагат консерванти (както екип на kulinarno.bg установи след проверка на съдържанието на едни от най-известните родни точени кори в хранителната верига).

3. Домашното кисело мляко, сирене, кашкавал и масло – какво да говорим за тях. Все пак те се правят от домашно мляко, а от супера си купуваме пастьоризирана бяла течност, която дори не се вари. Тук, даже и да спазваме стриктно рецептите на предците си, нищо няма да излезе... за съжаление. Затова сме длъжни да се задоволим с млечните продукти от щанда, в които дори е описано, че съдържат нишесте, мляко на прах и растителни мазнини.домашна лютеница

4. Домашно смляна лютеница – още по-добре би било, ако имахме шанса да си я направим и с домашно отгледани зеленчуци, но уви – пространствата около сградите, в които живеят значителна част от българите, далеч не са пригодени да се третират като зеленчукови градини. Единственият шанс, който ни остава, е да запретнем ръкавите някой есенен уикенд, да се въоръжъм с буркани, месомелачка и нерви, и с купените чушки и домати да направим лютеничка. Това обаче се случва все по-рядко.домашни питки

5. Домашно омесен хляб – едно време бабите ни са го правили всеки ден, но съвременната българка рядко може да бъде видяна изцапана до лактите с брашно. За сметка на това семейството й се храни със заводски насъщен, който е доста по-солен и нездравословен от омесения вкъщи. А, признайте, в купения липсват съставките любов и внимание, които правят домашните питки толкова пухкави и вкусни.

6. Домашен ябълков оцет – направата му не е така сложна (ето и рецептата как се приготвя), а полезните му свойства (вижте и тях) са толкова много, че определено си заслужава труда. На щанда с подправки трудно можете да намерите над 7%-ов оцет, но българинът вече е свикнал да се примирява с потиснатите вкусови и здравословни качества на купения.домашни сладки

7. Домашни бисквити и сладки – Все още има домакини, за които е традиция да посрещат през уикендите приятели на кафе с направени вкъщи десертчета. За съжаление тези хора в България са малко. Разбираемо е и защо – много по-бързо и евтино излиза една разходка до най-близката продавалница за шоколадови изделия. А кутия от тях струва около 2 лева. Кой мисли за здравето си в такъв момент?

8. Домашни вино и ракия – въпреки острата реакция при споменаването за забрана върху домашните казани за печене на огнена вода, малцина наистина се нуждаят от тях. Особено пък хората в големите градове, които не разполагат с пространство за казан. И ако по селата мнозина все още пазят дъбовите си бъчви и крият в мазето металния корем, в който ври ракията, то 2/3 от българите живеят в градовете и са свикнали да притичват за насъщната градусова напитка до близкия магазин.

9. Домашна туршия – като изключим киселите краставички и донякъде (защото все пак не е честа практика) киселото зеле, онези шедьоври, познати от бабиното мазе отдавна не са попадали на трапезата ни. От киселите зелени доматки, морковчета, джанки, чушки и целина остават само красивите спомени и копнеж да бъдат смесени с една люта ракийка. Уви – зимното мезе се приготвя лесно, но малцина се сещат за него.домашна руска салата

10. Домашната руска салата – спомняте ли си колко по-вкусна е тя от купената си посестрима. Когато е приготвена вкъщи може да се прекали с количеството на колбаса, към майонезата да се прибави и горчица за вкус, продуктите са нарязани на ситно, а колко точно са те, освен готвачът, друг не може да каже. В купената рядко се слагат варени яйца, защото намаляват срока на годност; понякога се пропускат киселите краставички, за да не отделят непривлекателен за окото сос. Иначе казано – няма нищо общо. Затова и с тази гарнитура завършва нашата класация за ястията, които сме позабравили да приготвяме у дома.

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

10 неща, които не знаем за Кока-кола

Изумяващи факти за най-консумираната газирана напитка в света – колата. виж още »

Слагане на зимнина с домати

Пет начина да си направим лютеница за зимата. виж още »

Арсенал от хитринки за домакини

Съвети за порести палачинки, свежи зеленчуци, цитруси – богати на сокове... и още нещо. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous18-11-2013
Не е верно, доста хора си ги приготвят в къщи, Само тези дето ги мързи и не могат си купуват всичко готово. Само за кашкавала, сиренето, маслото и ракията и виното трябват условия които в града ги няма и общо взето са по-трудоемки. Иначе всичко друго може да си направи човек в къщи лесно :) и доста хора го правят.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта