От днес започваме подготовката за Великденския пост – най-дълъг в Християнството
Тази седмица може да се ядат млечни продукти и яйца до неделя, когато е Сирни Заговезни.
Днес 24 февруари 2014 година християните спират консумацията на месо до Великден. Това е най-дългият религиозен пост в годината. Неделя (23 февруари 2014г.) бе Месни заговезни – последния ден, в който се яде месо преди отбелязването на Христовото Възкресение. Настоящата седмица от 24 февруари до 2 март се нарича „сирна седмица“ или "сирница" и в нея може да се ядат животински продукти – млечни и яйца, но вече мръвките трябва да изчезнат от менюто. За разлика от зимния (Коледния) пост при Великденския са забранени и морските дарове.
Празникът Месни Заговезни е с плаваща дата – чества се последната неделя осем седмици преди Великден. В следващата неделя – тази година 2 март – е т.нар. Сирни Заговезни. Тогава се изпълнява ритуал, наречен „амкане“. За лампата или друг висящ предмет с конец се завръзва сварено яйце или парче твърдо сирене. Събират се децата от рода в кръг около висящата храна, а възрастен завърта конеца. С ръце зад гърба децата се опитват да отхапят парче от яйцето или сиренцето, като се вярва, че който успее да си хапне, от здраве няма да се отърве.
На Сирни Заговезни по-младите молят за прошка от по-възрастните, като въпрос на чест е за помоления да я даде искрено и да обещае да забрави стореното. В някои краища на България се прескачат огньове за здраве, а млади момци хвърлят кръстове в двора на девойките, които харесват.
Седмиците преди Месни и Сирни Заговезни се считат за подготовка на организма за дългите пости. В тях учени и теолози откриват логика и здравословност. От хранителна гледна точка тялото се нуждае от почивка, защото след дългото заблажване, започнало от Коледа, тялото се е пренаситило с животински мазнини и месни токсини и трябва да бъде пречистено. От религигиозна страна пък изпитанието да не се консумират животински продукти пречиства духа и тялото и калява волята.
За да няма опасност за здравето съществува сирната седмица, в която се прави плавен преход от зимните хранителни навици към забраната за комсумация на животиски продукти. Така организмът не претърпява стрес, а бавно тръгва по пътя на прочистването си. Религията освобождава от пости бременните жени, децата и болните хора, а медицината допълва, че именно тези групи се нуждаят от специфична и индивидуална диета, която не бива да се влияе от външни ограничения.
Независимо дали от здравословна или религиозна гледна точка сте решили да спазите предстоящия пост, ние от kulinanrno.bg ви предлагаме няколко рецепти, с които подобаващо да преминете през сирната седмица, като съчетаете традиция и добър вкус:
Панирани патладжани със сирене
Лесна вита баница с готови кори
Домашен тутманик с кисело мляко
ПОДОБНИ СТАТИИ
На Сирни Заговезни вечеряме яйца и млечни продукти, изпълняваме ритуала Амкане (Хамкане) и месим питка във формата на змия. виж още »
Не е гергьовска трапезата без печено агнешко, обреден хляб, мляко и сирене и салата с пресен чесън. виж още »
Направете яйца-бойци за Великден с виртуозна визия и без много усилия. виж още »
КОМЕНТИРАЙ