Махнете пестицидите и хербицидите от коледните храни
Мийте и накисвайте плодовете и зеленчуците, за да не се натровите по празниците.
Наближава щедра тирада от празници, които в студеното време се прекарват най-вече на трапеза. Затова и човек прекалява с вредностите, които вкарва в тялото си чрез храната – мазнини, алкохол, пържени ястия, многобройни хранителни комбинации. Дори и да заместите част от тежкото меню с плодове и зеленчуци, не се чувствайте защитени, предупреждават експертите.
В растителните храни, особено през зимата, се крият вредни пестициди, хербициди и въобще вещества, използвани от индустрията, за да може да се хапва свежа краставица или домат, когато навън има сняг. Прекаляването с недобре почистени от вредните вещества плодове и зеленчуци може да доведе до натравяне. То от своя страна предизвиква треперене на крайниците, повишено чувство за тревожност и умора, а в по-тежки форми – гадене и световъртеж. Ето какво можете да направите:
1. Белете всички зеленчуци и плодове. Най-голяма част от отровите на растителните продукти се съдържа в кората. Ясно е, че една краставица е далеч по-красива с обелката си, доматът понякога изисква време да бъде обелен, а при чушките е практически невъзможно в сурово състояние, но си заслужава да го направите за вашето здраве. Не хапвайте ябълки с корите, освен ако не са домашно отглеждани.
2. Задължителна содена баня. Независимо дали става въпрос за листни зеленчуци, плодове или традиционни зеленчуци за шопска салата, добре е да минат през содено киснене. На 1 литър вода се слага по 1 с.л. с връх сода бикарбонат. След това продуктът престоява в отварата между 15 и 30 минути. През това време содата буквално издърпва от него вредните вещества от производствените процеси. После отмийте под течаща вода, обелете при възможност и си хапнете спокойно.
3. Содено пръскане. Ако нямате време да киснете продуктите, то в шише с дифузер разтворете сода във вода в съотношение 1:5. Напръскайте хранителните продукти преди да ги приберете в хладилника. Внимавайте, защото содата обезцветява някои плодове като ягоди и манго например и образува петънца по ципата на домата.
4. Храни от биологично производство. Това е малко по-скъпо решение да се отървете от голямото количество пестициди и хербициди в свежите храни по празниците. Преценете рисковете за здравето от една страна и бюджета си от друга. Ако ви се налага да позлвате портокалови или лимонови корички за някои от любимите коледни сладкиши, непременно се спрете на плод от БИОстопанство.
ПОДОБНИ СТАТИИ
По време на Коледните пости се редуват строг пост с растителни блажни храни и е допустимо понякога да се консумират морски продукти. виж още »
Научете няколко полезни трика как се чистят плодове и зеленчуци от нитрати. виж още »
Заредете се с витамини и пробиотици и прочистете черния дроб за тежкия хранително-питеен маратон по празниците. виж още »
КОМЕНТИРАЙ