Десет неща, които трябва да спазваме при месенето на домашен козунак
Погрижете се в тестото да има и растителна, и животинска мазнина, да се меси и втасва на топло и да се пече на умерено загрята фурна.
Замесването на домашни козунаци плаши много домакини, които са чували от майки и баби легенди за направата на традиционния великденски хляб. Големият избор на пазара също накланя везната козунакът да бъде купен, а не направен вкъщи, но замислете се, колко по-малко вредни съставки ще има вашият домашен козунак, ако излезе изпод натиска на дланите ви в тестото. Ако вече сте се престрашили да се хвърлите в готварското начинание, ние ще ви дадем десет важни съвета, които ще помогнат за успешния краен резултат.
1. Козунак винаги се меси на топло. Постарайте се температурата в стаята, където ще създавате кулинарния си шедьовър да приближава 30 градуса. Само така тестото ще успее да се превърне в ефирно и пухкаво хлебче след изпичане.
2. За по-голяма бухналост използвайте и растителна, и животинска мазнина. Не е нужно да месите със свинска мас, можете да впрегнете в рецептата традиционно масло, разтопено на водна баня. Обикновеното олио също ще ви потрябва. Не слагайте зехтин, защото козунакът ще стане горчив.
3. Колкото повече яйца в козунака, толкова по-добре. Прието е, че на килограм брашно могат да се сложат между 6 и 8 яйчица. Не ги пестете.
4. Оставете да втасва на топло за поне един час. Не бъдете нетърпеливи. Още по-добре ще е, ако разчитате и на двойно втасване – веднъж след омесването и веднъж след като е оформен и поставен в тавата.
5. Месете докато се изморите. Някои хора казват дори, че козуначеното тесто трябва да се удари 100 пъти в плота, след което отново да се премеси. Не е нужно от чак такава агресия, но всяко усилие ще бъде възнаградено с по-добър вкус.
6. Не пропускайте да добавите нещо от себе си. Стафиди, орехи, бадеми, шоколад, локум – това са само най-комерсиалните съставки, които можете да включите в тестото, дори и да липсват в рецептата, с която разполагате.
7. Не прибирайте козунака в прекалено малка тава – предвидете, че по време на печене обемът му ще се удвои, така че изберете адекватен съд.
8. Потърсете си съвети за заплитане на козунака. Ние можем да ви помогнем с идеи за козуначени плетки. За всеки случай не го оформяйте като обикновен хляб или питка. Най-простият начин е да разделите тестото на две еднакви части, да ги оформите на продълговати ленти и да ги осучете една около друга. С три вече ще направите традиционна плитка за коса.
9. Преди да сложите козунака да се пече, намажете повърхността му с разбит жълтък с малко вода. Можете също и да посипете със захар след това. Така домашното ви сладко хлебче ще излезе от фурната с апетитна хрупкава кафеникава коричка, под която се крие мека сърцевина.
10. Не печете козунаците на прекалено силна фурна. 180 градуса е абсолютно достатъчно. Кората е добър показател дали трябва да бъдат извадени от фурната или да постоят още малко.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Традиционни и ексцентрични добавки в сладкия великденски хляб. виж още »
Тесто с газирана вода и мляко прави чудеса в кухнята. виж още »
Народът търси евтин продукт, но в козунак за 2 лв. не бива да се очаква, че има яйца, масло или мляко, обяснява председателят на Активни потребители Б виж още »
КОМЕНТИРАЙ