Регистрация

Царевичен хляб с ръж

Автор:
radito
|
Дата:
22 Oct
|
Видяна:
654
Оцени рецептата

1/2 ч студена вода

6 с.л. царевично брашно

1 ч вряща вода

1 с.л. мазнина

2 ч.л. сол

1 с.л. + 1 ч.л. суха мая

2 1/2 ч ръжено брашно

1 1/2 ч брашно

1 ч студено картофено пюре

1 с.л. семена кимион

Достатъчно количество царевично брашно

1/4 ч вода

1/2 ч.л. царевично нишесте

1 ч.л. семена кимион

 

1. Леко намажете голяма купа, оставете настрана.

2. Смесете студената вода и царевичното брашно в тенджера над средно висока температура. Добавете кипящата вода и гответе 2 минути, като се разбърква непрекъснато. Добавете мазнината и солта. Оставете сместа да се охлади до хладка.

3. Смесете маята, ръженото брашно, обикновеното брашно, картофеното пюре и 1 с.л. семена кимион в купа. Добавете сместа с царевично нишесте и се разбърква много добре. Обърнете върху леко набрашнена повърхност и месете, докато се получи твърдо тесто, но все още леко лепкаво. Сложете в намазнената купа и обърнете, така че да се покрие хубаво с мазнина. Покрийте с найлон и топла влажна кърпа и оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си.

4. Намажете с мазнина тавичка за печене и поръсете леко с брашно. Натиснете тестото надолу, оформете го на хляб или кръг и поставете в тавичката за печене. Покрийте с найлон и оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си.

5. Загрейте фурната до 190 градуса. Печете 40 минути. Смесете водата и царевичното нишесте в малка тенджера и оставете да заври, варете 1 минута.

6. Извадете хляба от фурната, намажете леко с глазурата и се поръсва с останалия кимион. Върнете хляба във фурната за около 5 минути. Охлажда се върху решетка.





Виж още от категория "Хляб"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта