Царевичен хляб с ръж
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1/2 ч студена вода
6 с.л. царевично брашно
1 ч вряща вода
1 с.л. мазнина
2 ч.л. сол
1 с.л. + 1 ч.л. суха мая
2 1/2 ч ръжено брашно
1 1/2 ч брашно
1 ч студено картофено пюре
1 с.л. семена кимион
Достатъчно количество царевично брашно
1/4 ч вода
1/2 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л. семена кимион
1. Леко намажете голяма купа, оставете настрана.
2. Смесете студената вода и царевичното брашно в тенджера над средно висока температура. Добавете кипящата вода и гответе 2 минути, като се разбърква непрекъснато. Добавете мазнината и солта. Оставете сместа да се охлади до хладка.
3. Смесете маята, ръженото брашно, обикновеното брашно, картофеното пюре и 1 с.л. семена кимион в купа. Добавете сместа с царевично нишесте и се разбърква много добре. Обърнете върху леко набрашнена повърхност и месете, докато се получи твърдо тесто, но все още леко лепкаво. Сложете в намазнената купа и обърнете, така че да се покрие хубаво с мазнина. Покрийте с найлон и топла влажна кърпа и оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си.
4. Намажете с мазнина тавичка за печене и поръсете леко с брашно. Натиснете тестото надолу, оформете го на хляб или кръг и поставете в тавичката за печене. Покрийте с найлон и оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си.
5. Загрейте фурната до 190 градуса. Печете 40 минути. Смесете водата и царевичното нишесте в малка тенджера и оставете да заври, варете 1 минута.
6. Извадете хляба от фурната, намажете леко с глазурата и се поръсва с останалия кимион. Върнете хляба във фурната за около 5 минути. Охлажда се върху решетка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ