Фокача с пресни билки
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1/2 ч.л. активна суха мая
1/2 ч.л. захар
3/4 ч вода
2 3/4 ч брашно
1/2 ч.л. сол
4 с.л. зехтин
2 с.л. пресни подправки като босилек, розмарин или риган
1/2 ч.л. едра сол
Поръсете мая и захарта в 1/2 чаша топла вода. Не се разбърква. Оставете за 10 минути или докато излязат балончета на повърхността. В голяма купа смесете крема брашното и солта. Направете кладенче в центъра. Изсипете сместа с маята и 1 супена лъжица зехтин. Разбърква се с дървена лъжица или миксер и бавно се добавя останалата 1/4 чаша вода. Тестото ще бъде меко и леко лепкаво. Обърнете върху леко набрашнена повърхност. Замесете тесто за 10 минути, като добавяте малки супени лъжици брашно, ако е необходимо. Поставя се в купа и се покрива с найлон или влажна кърпа. Оставете да втасва на топло място, докато удвои обема си, около 1 час. Обърнете върху леко набрашнена повърхност. Замесете внимателно няколко пъти. Приплескайте на кръг. Поставете върху намазана с масло тавичка за пица. Покрийте леко и оставете да втаса за около 45 минути или докато удвои обема си. Загрейте фурната до 220ºС. Смесете останалите 3 супени лъжици зехтин и билките в саханче или блендер, докато листата се натрошат и маслото е ароматно. Сместа се изсипва върху тестото. Втрийте леко в повърхността. Поръсете с едрата сол. Пече се в продължение на 15 минути, след което намалете огъня на 200С и се пече за още 5 минути или до златисто кафяво. Оставете да изстине и се нарязва като пица.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ