Телешко варено в тенджерата под налягане
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1,3 кг телешко филе
1/3 ч зехтин
2 големи глави лук, нарязан на филийки
4 скилидки чесън, нарязан на филийки
2 моркова, нарязани на парчета
2 ч телешки бульон
2 с.л. лимонов сок
4 с.л. доматено пюре
1/2 ч наситнен пресен магданоз
3/4 ч.л. сол
3/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
2 дафинови листа, по желание
3 средно големи картофа - на четвъртинки
4 моркова, нарязани на парчета
1/3 ч заквасена сметана
2 с.л. горчица
2 с.л. брашно
В тенджера под налягане, запържете месото в горещия зехтин от всички страни равномерно, като се обръща с вилица дълга дръжка или щипки. Отцедете и оставете настрана. Запържете лука, чесъна и нарязаните моркови в горещ зехтин за 3 минути, като се разбърква и се остъргва дъното на тенджерата, за да се отлепят всички залепнали парченца месо. При разбъркване, добавете бульона, лимоновия сок, доматеното пюре, магданоза и подправките. Сложете решетка в тенджерата и добавете месото. Затворете капака. Кипнете на силен огън, докато започне да излиза пара. Намалете огъня до умерен и оставете да къкри 50-55 мин. Изпуснете парата, в съответствие с инструкциите на производителя. Свалете капака. Добавете картофите и морковите при месото. Затворете капака. Кипнете на силен огън, докато започне да излиза пара. Намалете огъня до умерен и оставете да къкри 9 мин. Изпуснете парата, в съответствие с инструкциите на производителя. Свалете капака. Сложете месото и зеленчуците в чиния за сервиране. Заделете на топло. Прецедете бульона от тенджерата през фино сито. Оставете около 2 с.л. от течността в тенджерата. Сгорещете на слаб огън; добавете брашното и разбъркайте на гладка паста. Добавете прецедения бульон; разбърквайте непрекъснато, докато сосът е гладък и се сгъсти - около 5-7 минути. Свалете от огъня; добавете, като разбърквате енергично, заквасената сметана и хряна, докато са добре смесени. Нарежете месото на филийки. Сервира се със соса и зеленчуците.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ