Супа от леща с чесън и кимион
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 ч червена леща
1 л бульон
1 средно голяма глава лук, обелен и нарязан на 4
1 домат, нарязан на 4 парчета
2 ч.л. чесън, нарязан едро
4 с.л. зехтин
1 с.л. лук, нарязан ситно
2 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. сол
Черен пипер, прясно смлян
Лимон, нарязан
Измийте лещата в голямо сито или гевгир, поставено под течаща студена вода, докато водата протече бистра. В голяма тенджера, сложете бульона и оставете да заври на силен огън. Добавете лещата, лука, доматите и чесъна, намалете огъня до слаб и оставете да къкри, частично покрита в продължение на 45 минути или докато омекне. Междувременно, в малък тиган загрейте 1 с.л. зехтин на умерен огън. Добавете нарязания ситно лук и, като се разбърква често, се готви за 10 минути или докато омекне. Заделете. Пасирайте супата в кухненски робот или изсипете цялото съдържание на тенджерата в сито, поставено над дълбока купа и притиснете съставките с опакото на голяма лъжица. Върнете супата в тенджерата и при непрекъснато разбъркване, варете на слаб огън в продължение на 3 или 4 минути, за да се сгорещи. Добавете кимиона, солта и черен пипер на вкус. Точно преди сервиране, разбърква с останалите 3 с.л. масло. За да поднесете, сложете в супник, поръсете леко със запазения запържен лук и сервирайте резените лимон отделно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ