Регистрация

Пържени мекички с пълнеж от леща

Автор:
Биляна Еленкова
|
Дата:
06 Dec
|
Видяна:
709
Оцени рецептата

За тестото:

1 пакет активна суха мая

1 ч топла вода

2 ч.л. розова вода

3 1/2 ч брашно

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. смлян кардамон

1/4 ч маргарин, разтопен или олио

За плънката с леща:

1 ч кафява леща

3 ч студена вода

2 големи глави лук, ситно нарязан

Сол

2 с.л. кафява захар

Олио за пържене

 

Разтворете маята в 1/4 чаша топла вода, прибавете останалата вода и розова вода. Пресейте брашното, солта и кардамона в купа. Измерете и заделете 1/2 чаша от брашнената смес. Добавете сместа с маята в брашнената смес; продължете да разбивате, докато се оформи меко тесто. Смесете с олиото със заделеното брашно, омесете докато тестото е гладко (около 10 минути). Покрийте купата и оставете на топло да втаса, 45-60 минути или докато удвои обема си. Докато тестото втасва, измийте лещата и я сложете в тенджера със студена вода. Оставете да заври. Намалете огъня до слаб, покрийте и оставете да къкри, докато водата се абсорбира и лещата омекне, около 1 до 1-1/4 часа. Намачкайте с вилица. В тиган, запържете лука в разтопено масло или олио, докато леко покафенее. Смесете с пюрето от леща и сварете още 5 минути. Добавете кафявата захар и подправете със сол и черен пипер на вкус. Охлажда се. На леко набрашнена повърхност разточете половината от тестото тънко. Изрежете кръгове с диаметър около 7-8 см. Сложете по 1 пълна супена лъжица от лещата в средата на всеки кръг тесто. Леко навлажнете ръбовете с вода, сгънете наполовина и защипете, като натиснете с вилица. Изпържете ги на маслена баня за около 3 мин. или до златисто-кафяво.  Отцедете върху попивателна хартия. Поднесете горещи или топли.





Виж още от категория "Закуска"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта