Пържени мекички с пълнеж от леща
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За тестото:
1 пакет активна суха мая
1 ч топла вода
2 ч.л. розова вода
3 1/2 ч брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. смлян кардамон
1/4 ч маргарин, разтопен или олио
За плънката с леща:
1 ч кафява леща
3 ч студена вода
2 големи глави лук, ситно нарязан
Сол
2 с.л. кафява захар
Олио за пържене
Разтворете маята в 1/4 чаша топла вода, прибавете останалата вода и розова вода. Пресейте брашното, солта и кардамона в купа. Измерете и заделете 1/2 чаша от брашнената смес. Добавете сместа с маята в брашнената смес; продължете да разбивате, докато се оформи меко тесто. Смесете с олиото със заделеното брашно, омесете докато тестото е гладко (около 10 минути). Покрийте купата и оставете на топло да втаса, 45-60 минути или докато удвои обема си. Докато тестото втасва, измийте лещата и я сложете в тенджера със студена вода. Оставете да заври. Намалете огъня до слаб, покрийте и оставете да къкри, докато водата се абсорбира и лещата омекне, около 1 до 1-1/4 часа. Намачкайте с вилица. В тиган, запържете лука в разтопено масло или олио, докато леко покафенее. Смесете с пюрето от леща и сварете още 5 минути. Добавете кафявата захар и подправете със сол и черен пипер на вкус. Охлажда се. На леко набрашнена повърхност разточете половината от тестото тънко. Изрежете кръгове с диаметър около 7-8 см. Сложете по 1 пълна супена лъжица от лещата в средата на всеки кръг тесто. Леко навлажнете ръбовете с вода, сгънете наполовина и защипете, като натиснете с вилица. Изпържете ги на маслена баня за около 3 мин. или до златисто-кафяво. Отцедете върху попивателна хартия. Поднесете горещи или топли.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ