Плитка хляб
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
4 големи яйца
1 ч без 1 с.л. олио
1/2 ч без 1 с.л. захар
1/4 ч масло или маргарин, със стайна температура
2 ч.л. сол
щипка шафран (по желание)
1 ч топла вода или нискомаслено мляко
5 - 5 1/2 ч брашно
2 пакета суха мая
1 яйце
1 ч.л. вода
2 с.л. сусамови или макови семена
Леко намажете голяма купа и тавичка за печене и заделете. Смесете първите 5 съставки в купа и разбийте, докато са добре смесени. Разтваряме шафрана във вода или мляко и се добавя в купата. Разбийте с 2 1/4 чаши брашно и маята. Продължете да разбивате 2 минути, след това добавете още 2 1/4 чаши брашно или достатъчно, за да се направи меко тесто. Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете, докато стане гладко и еластично, за около 8 - 10 минути. Сложете в намазнената купа и обърнете, така че да се покрие хубаво с мазнина. Покрийте с найлон и топла влажна кърпа и оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си. Притиснете надолу и оставете да втаса отново, докато удвои обема си. Разбийте яйцето и водата. Поставете тестото върху леко набрашнена дъска и разделете на две, след това разделете всяка половина на 3 равни части. Разточете всяка на дълго въже. Поставете ги успоредно едно до друго и сплетете на хлабава плитка. Защипете хубаво краищата. Повторете с останалото тесто. Сложете плитките в тавички за печене и намажете с разбитото яйце и поръсете с маково или сусамово семе. Покрийте с найлон и се оставя да втаса, докато удвои обема си. Загрейте фурната до 180С. Печете до златисто, около 35 до 45 минути. Охлажда се върху решетка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ