Регистрация

Плетен яйчен хляб

Автор:
radito
|
Дата:
22 Mar
|
Видяна:
998
Оцени рецептата

4 големи яйца

1 ч без 1 с.л. масло

1/2 ч без 1 с.л. захар

1/4 ч (1/2 бучка) маргарин или масло, на стайна температура

2 ч.л. сол

1 щипка шафран (по желание)

1 ч вода или нискомаслено мляко - (50-60°С)

5 – 5 1/2 чаши брашно (1/2 универсално, 1/2 от твърда пшеница)

2 пакетчета суха мая

1 яйце

1 ч.л. вода

2 с.л. сусам или маково семе

 

За две големи плитки.

Леко намаслете голяма купа и тава за печене, оставете настрана. Смесете първите пет съставки в купа и разбийте, докато се смесят напълно. Разтворете шафрана във вода или мляко и добавете към купата. Добавете 2 1/4 чаши брашно и мая. Продължете да разбивате 2 минути, след това добавете още 2 1/4 чаши брашно или достатъчно, за да се получи меко тесто, осмесете добре.

Сложете върху леко набрашнена дъска и месете, докато се получи гладко и еластично тесто, около 8 до 10 минути. Сложете в намазаната с масло купа, като обърнете няколко пъти, така че да се намаже цялата повърхност. Покрийте с найлон и топла влажна кърпа и оставете на топло място, докато увеличи двойно обема си. Пак омесете и изчакайте да втаса. Разбийте яйцето с вода. Поставете тестото върху леко набрашнена дъска и разделете на 2 половинки, а след това разделете всяка половина на три равни части. Разточете всяка на въженце с дължина 30 см. Поставете три въженца успоредно и започнете да преплитате средното с всеки край (не трябва да сплитате много стегнато). Защипете здраво краищата. Повторете с останалите въженца. Поставете хляба в тавичка за печене, намажете с разбитото яйце и поръсете със семена. Покрийте с найлоново фолио и оставете да втасва, докато увеличи двойно обема си. Загрейте фурната до 180°С. Печете хляба до златисто, около 35 до 45 минути. Охладете върху решетка и поднесете.





Виж още от категория "Хляб"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
2
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта