Плескавици от телешка кайма
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Тези плескавици приятелите ми наричат шницел, но месото е мляно, а не кълцано, затова смятам, че са по-скоро много плоски кюфтета. Идеални са за домашно направена плънка за сандвичи или просто да си ги хапнете за основно, поднесени с оризова или картофена гарнитура, както и със зеленчуци.
Възможно е първите пъти да ви се разпаднат докато оцелите точната дебелина на плескавицата и консистенцията на месната смес.
Необходими продукти:
500 г телешка кайма
1 яйце
4-5 с.л. галета
сол и черен пипер
50 мл барбекю сос
малко пушен пипер, ако имате
1 голяма глава лук
4 скилидки чесън
магданоз
2-3 с.л. олио за готвенето
Начин на приготвяне:
Каймата извадете на стайна температура, за да се отпусне за 20-30 минути. През това време наситнете лука, чесъна и магданоза. Добавете ги към сместа, ръснете подправки и сипете барбекю соса. Чукнете яйцето и забъркайте сместа. Добавяйте галета докато се повтвърди. Приберете в хладилник за 20-тина минути добре замесеното тесто от месо.
Застелете си тава с хартия за печене. Взимайте с мокри ръце от сместа и оформяйте плескавици колкото дланта си, като дебелината трябва да е около 3 см. Редете в тавата и приберете във фризера за 1 час.
Сгорещете съвсем малко количество мазнина в тиган. Взимайте замръзналата плескавица и печете в силно сгорещения съд двустранно докато хване апетитен загар. Ако в средата остава сурова, намалете огъня.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ