Овесена каша с тиква, мед и канела
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
300 г тиква - с кората
100-150 мл мляко
4 с.л. овесени ядки
2 с.л. мед (може и повече)
1 ч.л. канела
друга подправка по избор - карамфил или ванилия
орехи или други ядки
Начин на приготвяне:
Тиквата можете да си изпечете от предната вечер, ако ще правите този десерт за закуска. Това си е уникална вечеря, а защо не и една идея по-полезен сладкиш. Децата също го харесват. Приготвя се лесно, но изпичането на тиквата изисква време. Ако не разполагате с такова, можете да я нарежете на кубчета и да я сготвите на пара - става по-бързо, ала се губи част от естествената сладост при карамелизацията на тиква във фурната. Можете да си купите директно парче изпечена тиква и така ще спестите ценни минути.
Сварете овесените ядки в 150 мл вода. Отделно намачкайте с вилица тиквата на пюре и смесете с мялкото или я пюрирайте с млякото. С получения сос залейте горещите овесени ядки и оставете на изключен котлон да се подгрее. Добавете меда, канелата и ванилия или смлян карамфил. Не слагайте и двете, защото не си партнират добре. Аз лично предпочитам с карамфил.
Махнете от огъня, ако искате по-течен вариант, капнете още няколко с.л. мляко и финално поръсете с ядки. Разпределете по порции и хапвайте докато е топло - отпуска нервите и създава приятно настроение.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ