Регистрация

Мусака с патладжани и телешка кайма

Автор:
Жени Христова
|
Дата:
14 Oct
|
Видяна:
424
Оцени рецептата

2 средно големи патладжана

Сол

Зехтин

680 г телешка кайма

2 глави лук, нарязан

3/4 ч масло

1 ч.л. доматено пюре

Щипка канела

1/4 ч галета

4 малки тиквички, нарязан на филийки

4 средно големи картофа, нарязани на тънки филийки

Настъргано сирене

1/2 ч вода

3/4 ч брашно

1 л горещо мляко

6 яйца

 

Нарежете патладжана на филийки, поръсете със сол и филийките се поставят в гевгир. Сложете отгоре тежка чиния за тежест и оставете в продължение на няколко часа. След това нарежете филийките с масло и изпечете леко. Запържете телешката кайма и лука в 5 супени лъжици от маслото. Добавете доматеното пюре, канелата, солта и черния пипер и разбъркайте добре. Поръсете дъното на намазана тавичка с галета. Подредете редуващи се слоеве зеленчуци и месо в съда, като поръсвате всеки слой със сирене. Най-горният слой трябва да бъде от зеленчуци. Поръсете равномерно с 1 с.л. масло и се добавя вода. Заделете. В тенджера, разтопете останалите 6 супени лъжици масло. Добавете брашното и гответе, като се разбърква, докато са добре смесени и сместа започне да покафенява. Бавно налейте млякото и варете, като се разбърква, докато сосът е гладък и се сгъсти. Разбийте яйцата с малко лют сос, след което ги добавете в останалия сос. Отстранете от огъня. Изсипете малко повече от половината от соса върху зеленчуците и се пече на 180С във фурната за 10 минути. Междувременно върнете останалия сос на слаб огън и варете, като се разбърква, докато се сгъсти. Изсипва се в йенска тенджера и се поръсва със сирене. Печете още 45-50 минути или до златисто кафяво.





Виж още от категория "Говеждо месо"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта