Мусака с патладжани и телешка кайма
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 средно големи патладжана
Сол
Зехтин
680 г телешка кайма
2 глави лук, нарязан
3/4 ч масло
1 ч.л. доматено пюре
Щипка канела
1/4 ч галета
4 малки тиквички, нарязан на филийки
4 средно големи картофа, нарязани на тънки филийки
Настъргано сирене
1/2 ч вода
3/4 ч брашно
1 л горещо мляко
6 яйца
Нарежете патладжана на филийки, поръсете със сол и филийките се поставят в гевгир. Сложете отгоре тежка чиния за тежест и оставете в продължение на няколко часа. След това нарежете филийките с масло и изпечете леко. Запържете телешката кайма и лука в 5 супени лъжици от маслото. Добавете доматеното пюре, канелата, солта и черния пипер и разбъркайте добре. Поръсете дъното на намазана тавичка с галета. Подредете редуващи се слоеве зеленчуци и месо в съда, като поръсвате всеки слой със сирене. Най-горният слой трябва да бъде от зеленчуци. Поръсете равномерно с 1 с.л. масло и се добавя вода. Заделете. В тенджера, разтопете останалите 6 супени лъжици масло. Добавете брашното и гответе, като се разбърква, докато са добре смесени и сместа започне да покафенява. Бавно налейте млякото и варете, като се разбърква, докато сосът е гладък и се сгъсти. Разбийте яйцата с малко лют сос, след което ги добавете в останалия сос. Отстранете от огъня. Изсипете малко повече от половината от соса върху зеленчуците и се пече на 180С във фурната за 10 минути. Междувременно върнете останалия сос на слаб огън и варете, като се разбърква, докато се сгъсти. Изсипва се в йенска тенджера и се поръсва със сирене. Печете още 45-50 минути или до златисто кафяво.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ