Регистрация

Мидена супа с шафран

Автор:
Ivko
|
Дата:
25 Jul
|
Видяна:
603
Оцени рецептата

900 г миди

1 1/4 ч сухо бяло вино

1 1/2 ч вода

3 с.л. масло

1 с.л. зехтин

1 глава лук, ситно нарязан

1 скилидка чесън, счукан

1 стрък праз, почистен, фино накъсан

1/2 ч.л. сминдух, фино смлян

1 1/2 ч брашно

2 пакета конци шафран, накиснати в 1 с.л. вряща вода

1 1/4 ч пилешки бульон

1 с.л. фино нарязан пресен магданоз

Сол на вкус

Прясно смлян черен пипер на вкус

2 с.л. сметана за разбиване

Стръкчета пресен копър (по желание)

 

Прочистете мидите на няколко пъти в прясна вода и отстранете подобните на мустачета нишки. Изхвърлете всички миди, които са напукани или не се затварят плътно при почукване. Сложете мидите в тенджера с виното и водата. Покрийте и варете на силен огън, като се разклаща тенджерата често, 6-7 минути или докато черупките се отворят. Извадете мидите, изхвърлете онези, които останат затворени. Прецедете течността през фино сито и заделете. Сгорещете маслото и олиото в тенджера. Добавете лука, чесъна и сминдуха; задушете леко за 5 минути. Добавете брашното и гответе 1 минута. Добавете шафрановата смес, 2-1/2 чаши от заделената течност и пилешкия бульон. Оставете да заври, покрийте и оставете да къкри за 15 минути. Междувременно, запазете 8 миди в черупките и извадете останалите миди от черупките. Добавете всички миди в супата и сложете нарязания магданоз, солта, черния пипер и сметаната. Сгорещете за 2-3 минути. Украсете с магданоз, ако желаете. Сервира се топло.





Виж още от категория "Супи"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта