Мидена супа с шафран
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
900 г миди
1 1/4 ч сухо бяло вино
1 1/2 ч вода
3 с.л. масло
1 с.л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязан
1 скилидка чесън, счукан
1 стрък праз, почистен, фино накъсан
1/2 ч.л. сминдух, фино смлян
1 1/2 ч брашно
2 пакета конци шафран, накиснати в 1 с.л. вряща вода
1 1/4 ч пилешки бульон
1 с.л. фино нарязан пресен магданоз
Сол на вкус
Прясно смлян черен пипер на вкус
2 с.л. сметана за разбиване
Стръкчета пресен копър (по желание)
Прочистете мидите на няколко пъти в прясна вода и отстранете подобните на мустачета нишки. Изхвърлете всички миди, които са напукани или не се затварят плътно при почукване. Сложете мидите в тенджера с виното и водата. Покрийте и варете на силен огън, като се разклаща тенджерата често, 6-7 минути или докато черупките се отворят. Извадете мидите, изхвърлете онези, които останат затворени. Прецедете течността през фино сито и заделете. Сгорещете маслото и олиото в тенджера. Добавете лука, чесъна и сминдуха; задушете леко за 5 минути. Добавете брашното и гответе 1 минута. Добавете шафрановата смес, 2-1/2 чаши от заделената течност и пилешкия бульон. Оставете да заври, покрийте и оставете да къкри за 15 минути. Междувременно, запазете 8 миди в черупките и извадете останалите миди от черупките. Добавете всички миди в супата и сложете нарязания магданоз, солта, черния пипер и сметаната. Сгорещете за 2-3 минути. Украсете с магданоз, ако желаете. Сервира се топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ