Китайски спагети с пилешко и скариди
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 парче от 5см тамаринд
Фъстъчено или царевично олио - (за пържене на маслена баня)
113 г оризови спагети
170 г скариди, почистени и обелени
1 бр. обезкостени пилешки гърди, нарязани на филийки
4 лука шалот; наситнен
1 с.л. чесън, счукан
2 малки люти чушки, фино нарязани
1 лайм (само кората)
3 1/2 с.л. доматено пюре
4 с.л. захар
1/4 ч тайландски рибен сос
3 с.л. пресен лимонов сок
4 стръка зелен лук; подрязани, нарязани на парчета от по 2,5см дължина - бланширани 3 с.л. пресни листа от кориандър
250 г соеви кълнове
1/4 ч.л. сол
Покрийте тамаринда с 3/4 чаша гореща вода. Натрошете и намачкайте на каша с вилица и се оставя да престои 20 минути. Изсипете сместа през цедка. Заделете 1/2 чаша тамариндов сок. Налейте олиото в тиган или уок на дълбочина от около 5 см. Сгорещете до 190С. Изпържете спагетите на партиди. Извадете с решетъчна лъжица или цедка и отцедете върху хартиена кърпа. Оставете 2 супени лъжици олио в тигана. Сгорещете на средно-висока температура. Добавете скаридите и пилешкото месо; запържете за 1 минута или докато скаридите са ярко червени, а пилешкото месо е бяло. Извадете и оставете настрана. Добавете шалота, чесъна, лютите чушки и половината кора от лайм в горещия тиган; запържете до омекване, но без да покафеняват (около 1 минута). Добавете доматеното пюре и захарта. Гответе, като се разбърква непрекъснато, докато захарта стане с лепкава консистенция (около 3 до 4 минути). Внимавайте да не изгори. Веднага добавете заделения тамаринд и соса от риба, намалете огъня до слаб и оставете да къкри в продължение на 1 минута. Добавете лимоновия сок, пилешкото със скаридите, зеления лук и останалата кора; разбъркайте. Отстранете от огъня. Добавят се 1/3 от оризовите спагети към соса. Внимателно разбъркайте, така че сосът да покрие спагетите. Повторете с още една трета от спагетите. Добавете последната една трета от спагетите, само ако има достатъчно сос за покритие. Разбъркайте с листа кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ