Регистрация

Задушено телешко със сладки картофи и зеленчуци

Автор:
Юлия
|
Дата:
16 Apr
|
Видяна:
2555
Оцени рецептата

2 с.л. масло

1,5 кг обезкостени телешки гърди

2 стръка целина – фино нарязана

2 големи моркова - ситно нарязани

1 голяма глава лук - ситно нарязан

2 ч телешки бульон

1 ч вода

1 1/4 ч.л. канела

1/4 ч.л. индийско орехче

1/8 ч.л. бахар

1/2 ч сайдер (до 1 чаша)

900 г сладки картофи, обелени и нарязани на филийки от по 1 см

680 г пащърнак, обелен и нарязан на парчета от по 2,5 см

1 ч сушени сини сливи, без костилките, едро нарязани

сол и черен пипер на вкус

 

Сгорещете 2 супени лъжици масло в тенджера под налягане, но без да я затваряте – на този етап използвайте като обикновена тенджера. На силен огън, запържете месото и от двете страни, като го повдигате често с клещи или шпатула, за да не залепва. Добавете допълнително мазнина, ако е необходимо. Заделете. В същото масло задушете целината, морковите и лука за 3 минути, като се разбърква от време на време. Остъргвайте всички залепнали парченца месо или зеленчуци от дъното на съда. Добавете бульона, водата, канелата, индийското орехче и бахара. Потопете решетка в тази смес. Сложете месото отгоре. Сложете капака на тенджерата и оставете на силен огън да заври. Гответе около 55 минути. Оставете налягането да спадне за около 10 - 15 мин. Свалете капака и проверете месото. Ако още не е готово, върнете на котлона за 10 - 15 мин. Охладете на стайна температура и оставете в хладилник гърдите и соса за една нощ. Отстранете сгъстилата се мазнина и върнете соса на котлона. Около 20 минути преди сервиране прибавете сайдера. Добавете сладките картофи, пащърнака и сушените сини сливи. Сложете отново капака и гответе на силен огън, докато тенджерата започне да изпуска пара и варете в продължение на 3 минути. Бързо освободете налягането. Добавете сол и черен пипер. Нарежете гърдите на филийки по диагонал, сложете ги в тенджерата и полейте със соса и зеленчуците. Покрийте с капака, но без да го затваряте плътно. Варете на умерен огън само докато месото се затопли хубаво. Подредете в чиния, заобиколено от зеленчуците. Полейте със соса отгоре.





Виж още от категория "Говеждо месо"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта