Задушено телешко със сладки картофи и зеленчуци
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 с.л. масло
1,5 кг обезкостени телешки гърди
2 стръка целина – фино нарязана
2 големи моркова - ситно нарязани
1 голяма глава лук - ситно нарязан
2 ч телешки бульон
1 ч вода
1 1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/8 ч.л. бахар
1/2 ч сайдер (до 1 чаша)
900 г сладки картофи, обелени и нарязани на филийки от по 1 см
680 г пащърнак, обелен и нарязан на парчета от по 2,5 см
1 ч сушени сини сливи, без костилките, едро нарязани
сол и черен пипер на вкус
Сгорещете 2 супени лъжици масло в тенджера под налягане, но без да я затваряте – на този етап използвайте като обикновена тенджера. На силен огън, запържете месото и от двете страни, като го повдигате често с клещи или шпатула, за да не залепва. Добавете допълнително мазнина, ако е необходимо. Заделете. В същото масло задушете целината, морковите и лука за 3 минути, като се разбърква от време на време. Остъргвайте всички залепнали парченца месо или зеленчуци от дъното на съда. Добавете бульона, водата, канелата, индийското орехче и бахара. Потопете решетка в тази смес. Сложете месото отгоре. Сложете капака на тенджерата и оставете на силен огън да заври. Гответе около 55 минути. Оставете налягането да спадне за около 10 - 15 мин. Свалете капака и проверете месото. Ако още не е готово, върнете на котлона за 10 - 15 мин. Охладете на стайна температура и оставете в хладилник гърдите и соса за една нощ. Отстранете сгъстилата се мазнина и върнете соса на котлона. Около 20 минути преди сервиране прибавете сайдера. Добавете сладките картофи, пащърнака и сушените сини сливи. Сложете отново капака и гответе на силен огън, докато тенджерата започне да изпуска пара и варете в продължение на 3 минути. Бързо освободете налягането. Добавете сол и черен пипер. Нарежете гърдите на филийки по диагонал, сложете ги в тенджерата и полейте със соса и зеленчуците. Покрийте с капака, но без да го затваряте плътно. Варете на умерен огън само докато месото се затопли хубаво. Подредете в чиния, заобиколено от зеленчуците. Полейте със соса отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ