Датска супа от грах
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
450 г жълт грах, измит и отцеден
900 г бекон или пушено свинско
3 средно големи моркова, остъргани
Корен от целина, обелен и нарязан на четвъртинки
4 средно големи стръка праз, само бялата част, почистен и измит
2 средно големи глави лук, обелени и разполовени
1/2 ч.л. сушена мащерка
1 1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. пипер
450 г свинска наденица
Сложете наденицата в тенджера с 6 чаши вода. Гответе бавно, покрито с капак за 1 1/2 часа, докато омекне. Сложете бекона, морковите, целината, праза, лука, мащерката, солта и пипера в друга тенджера. Покрийте с вода. Гответе бавно, покрито, за 40 минути, докато зеленчуците и беконът омекнат. Извадете бекона; нарежете и дръжте на топло. Извадете зеленчуците и се добавят към сварения грах с достатъчно от бульона, в който са варени зеленчуците, за да се постигне желаната консистенция на супата. Стоплете отново, ако е необходимо. Сервирайте супата в широки купи, с нарязания бекон и сварената наденица отделно в чиния. Поднася се с черен хляб, горчица и бира. Порции: от 6 до 8.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ