Регистрация

Фокача с пресни билки

Автор:
Цветанка Базова
|
Дата:
24 Sep
|
Видяна:
732
Оцени рецептата

1/2 ч.л. активна суха мая

1/2 ч.л. захар

3/4 ч вода

2 3/4 ч брашно

1/2 ч.л. сол

4 с.л. зехтин

2 с.л. пресни подправки като босилек, розмарин или риган

1/2 ч.л. едра сол

 

Поръсете мая и захарта в 1/2 чаша топла вода. Не се разбърква. Оставете за 10 минути или докато излязат балончета на повърхността. В голяма купа смесете крема брашното и солта. Направете кладенче в центъра. Изсипете сместа с маята и 1 супена лъжица зехтин. Разбърква се с дървена лъжица или миксер и бавно се добавя останалата 1/4 чаша вода. Тестото ще бъде меко и леко лепкаво. Обърнете върху леко набрашнена повърхност. Замесете тесто за 10 минути, като добавяте малки супени лъжици брашно, ако е необходимо. Поставя се в купа и се покрива с найлон или влажна кърпа. Оставете да втасва на топло място, докато удвои обема си, около 1 час. Обърнете върху леко набрашнена повърхност. Замесете внимателно няколко пъти. Приплескайте на кръг. Поставете върху намазана с масло тавичка за пица. Покрийте леко и оставете да втаса за около 45 минути или докато удвои обема си. Загрейте фурната до 220ºС. Смесете останалите 3 супени лъжици зехтин и билките в саханче или блендер, докато листата се натрошат и маслото е ароматно. Сместа се изсипва върху тестото. Втрийте леко в повърхността. Поръсете с едрата сол. Пече се в продължение на 15 минути, след което намалете огъня на 200С и се пече за още 5 минути или до златисто кафяво. Оставете да изстине и се нарязва като пица.





Виж още от категория "Хляб"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта