Телешко филе по унгарски
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
10 цели зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 средно голям морков, обелен и нарязан на тънки клечици
1 средно голяма жълта ряпа, обелена и нарязана на тънки клечици
1 средно голяма глава целина, нарязана на клечици
1 ч масло
200 г телешко филе, нарязано на филийки
1 средно голяма глава лук, ситно нарязан
1/3 ч коняк
1/2 ч пълномаслена сметана
1 ч телешки бульон
Сокът на 1 лимон
1 с.л. масло
Сол и прясно смлян бял пипер на вкус
Заквасена сметана за гарнитура
Сложете 4 чаши вода в тенджера и оставете да заври. Добавете зърната черен пипер и дафиновия лист. За кратко и поотделно бланширайте морковите, ряпата и целината. Освежете зеленчуците под течаща ледено студена вода и оставете настрана. Запазете зеленчуковия бульон и оставете да се редуцира до 1/3 чаша. Изхвърлете дафиновия лист и зърната пипер. Загрейте 2/3 чаша масло в тиган и леко задушете филето над средно-висока температура, докато стане кафяво отвън и средно-готово отвътре. Дръжте на топло в покрита чиния. Махнете мазнината от тигана. Загрейте 1/3 чаша масло и леко задушете лука на умерен огън до златисто. Добавете коняка и редуцирайте за около 3 - 5 минути. Добавете зеленчуковия бульон и отново редуцирайте за 4 до 5 минути над средно-висока температура. Добавете сметаната, намалете огъня до умерен и оставете сместа да се редуцира наполовина. Добавете телешкия бульон и още веднъж оставете сместа да се редуцира наполовина. Добавете лимоновия сок и всички месни сокове от покритата чиния. Отцедете зеленчуците и ги добавете към соса. Добавете маслото и подправете със сол и бял пипер на вкус. Поставете месото в чиния и гарнирайте със соса. Поднесете със заквасена сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ