Телешка пържола с картофи и гъби
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
4 средно големи картофа
12 скилидки чесън, едро нарязан
1 ч зехтин
2 ч.л. едра сол
Прясно смлян черен пипер
4 печурки, подрязани и избърсани
900 г телешки стек, без мазнина
Загрейте фурната до 250С.
40 минути преди да готвите пържолата и гъбите, набодете картофите с вилица веднъж или два пъти. Поставете ги директно върху скарата на пещта, сложена най-долу, като оставите достатъчно място за гъбите, които ще се готвят на същата скара. Сложете чесъна в блендер или кухненски робот с 4 супени лъжици от олиото. Смесете до гладкост. Добавете останалото олио, солта и черния пипер. Смесете до гладкост. Сложете гъбите в тава. Покрийте с половината от чесновата паста. Втрийте хубаво в гъбите. Оставете да престои в продължение на поне 30 минути. Поставете месото в плитък съд, достатъчно голям, за да го побере. Изсипете останалата чеснова паста и втрийте от двете страни на месото. Оставете да се маринова за най-малко 30 минути или докато месото стане със стайна температура. Преди да изпечете пържолата и гъбите, сложете голяма тава върху долната скара на фурната и загрейте за 10 минути. Извадете съда. Веднага сложете месото с цялата марината в тавата. Сложете във фурната на най-долния ред. Поставете гъбите на горния рафт в същото време. Изпечете месото до желаната готовност. Обърнете месото и гъбите. Печете още 6 минути. Извадете месото, гъбите и картофите от фурната. Оставете месото да престои около 5 минути, нарежете на тънки филийки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ