Супа от черен боб
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
900 г черен боб
1 1/4 ч зехтин
3 ч нарязан лук
12 скилидки чесън, счукан
2 свински пушени джолана
8 л вода
3 1/2 с.л. смлян кимион
2 с.л. сушен риган
3 дафинови листа
1 с.л. едра сол
1 с.л. прясно смлян черен пипер
1 щипка лют червен пипер
8 с.л. фино нарязан пресен магданоз
900 г чеснов колбас
6 сладки италиански наденички, нарязани на 2,5 см парчета
6 люти италиански наденички, нарязани на 2,5 см парчета
450 г братвурст, нарязан на 2,5 см парчета
3 средно големи сладки червени чушки, почистени от семената и нарязани на кубчета
1/4 ч сухо шери
3 с.л. кафява захар
2 с.л. пресен лимонов сок
1. Накиснете боба за една нощ в студена вода.
2. Сгорещете 1 чаша зехтин в голям съд на слаб огън. Прибавете лука и чесъна и гответе, докато сместа стане златиста, около 10 минути.
3. Отцедете и изплакнете боба и го добавете в съда. Добавете джоланите и 6 литра вода. Добавете кимиона, ригана, дафиновия лист, солта, черния пипер, червения пипер и 3 супени лъжици магданоз. Изчакайте да заври. Намалете огъня до умерен и гответе непокрито в продължение на 2 часа, като обирате пяната от време на време и разбърквате.
4. Поставете наденицата с чесън в тенджера и добавете останалите 2 литра вода. Изчакайте да заври. Намалете огъня до слаб и оставете да къкри 40 мин. Отцедете. Обелете и нарежете на филийки с дебелина 1 см.
5. Загрейте останалата 1/4 чаена чаша зехтин в тиган на умерен огън. Добавете италианските наденици и задушете, докато покафенеят. Извадете с решетъчна лъжица.
6. В същия тиган, леко задушете братвурста, докато покафенее. Извадете с решетъчна лъжица.
7. След 2 часа готвене, разбийте в кухненски робот две чаши боб в до гладкост и върнете в тенджерата. Продължете да готвите 30 минути.
8. Добавете всички наденици и червените чушки и варете още 30 минути.
9. Извадете джолана от супата, нарежете месото и го върнете в съда. Прибавете шерито, захарта и лимоновия сок.
10. Гответе на умерен огън, докато омекне всичко и супата се сгъсти - от 30 до 45 минути. Добавете останалите 5 с.л. нарязан магданоз. Опитайте и регулирайте подправките.
11. Изсипете супата в купички и гарнирайте всяка порция със заквасена сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ