Ризото с аспержи върху агнешко
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 кг агнешка плешка, нарязана на малки кубчета
Зехтин
1/4 ч.л. сушен розмарин
1/4 ч.л. сушени листа мащерка
1/4 ч.л. бял пипер
Сол на вкус
4 1/2 ч зеленчуков бульон
1/2 ч.л. нишки шафран или
смляна куркума
1 1/2 ч ориз
1 1/2 ч сухо бяло вино
10 бейби аспержи, нарязани на две и леко задушени
1/2 ч настърган пармезан
1 1/2 ч домати, нарязани
Загрейте фурната до 120 градуса. Запържете бързо агнешкото в 1/3 ч зехтин на силен огън. Извадете с решетъчна лъжица и веднага поставете в 3-л намаслена йенска тенджера. Добавете мащерката, розмарина и черния пипер разбъркайте с месото; подправете със сол. Покрийте съда с капак или парче алуминиево фолио и се пече 30 минути. Месото трябва хубаво да омекне. Кипнете бульона заедно с шафрана на умерен огън и заделете. Загрейте 2 супени лъжици зехтин в тенджера на умерен огън, добавете ориза и запържете леко за 2 - 3 минути. Добавете 3 ч горещ бульон към ориза и разбъркайте добре. Сварете ориза на слаб огън, като се разбърква от време на време, докато започне да се получава кремообразна консистенция. Към тази смес добавете виното и останалия бульон, малко по малко, като се разбърква, докато течността почти се абсорбира преди да добавите още. Процесът отнема около 20 - 25 минути. Не преварявайте; оризът трябва да остане леко твърд. Внимателно добавете аспержите и пармезана. Изсипете ориза на един слой върху агнешкото и гарнирайте с нарязани ситно домати.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ