Постен борш с цвекло
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
900 г червено цвекло
1 голям морков
1 средно голям пащърнак
1 средно голяма ряпа
2 големи стръка целина
2 средно големи глави лук
1 голям дафинов лист
3 цели зърна черен пипер
3 сушени манатарки
1 л квас от цвекло или
1 ч.л. лимонена киселина, ако не използвате квас
2 ч.л. сол
1 ч.л. пипер (или на вкус)
2 ч.л. пресен копър, нарязан
Накиснете сушените гъби за една нощ. Сварете ги в малко вода, докато омекнат. Охладете, заделете течността и нарежете гъбите ситно. Почистете цвеклото и нарежете на четвъртинки. Покрива се с вода и се вари на слаб огън, докато омекне, около 1 до 2 часа. Охладете и излейте течността, но я запазете. Обелете цвеклото. Обелете и нарежете останалите зеленчуци. Добавете дафиновия лист, пипера и манатарките при зеленчуците, с достатъчно вода, така че да ги покрие и се вари в голяма алуминиева тенджера на слаб огън, докато омекнат. Прецедете течността от цвеклото в зеленчуците. Накъсайте цвеклото в блендер и го добавете. Оставете да къкри за около 10 минути и прецедете в голяма тенджера. Добавете кваса, течността от гъбите, черния пипер и солта. Оставете да заври леко, след това намалете огъня до слаб. Поднесете гарнирано с пресен копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ