Регистрация

Плитка хляб

Автор:
Ivko
|
Дата:
11 Nov
|
Видяна:
1097
Оцени рецептата

4 големи яйца

1 ч без 1 с.л. олио

1/2 ч без 1 с.л. захар

1/4 ч масло или маргарин, със стайна температура

2 ч.л. сол

щипка шафран (по желание)

1 ч топла вода или нискомаслено мляко

5 - 5 1/2 ч брашно

2 пакета суха мая

1 яйце

1 ч.л. вода

2 с.л. сусамови или макови семена

 

Леко намажете голяма купа и тавичка за печене и заделете. Смесете първите 5 съставки в купа и разбийте, докато са добре смесени. Разтваряме шафрана във вода или мляко и се добавя в купата. Разбийте с 2 1/4 чаши брашно и маята. Продължете да разбивате 2 минути, след това добавете още 2 1/4 чаши брашно или достатъчно, за да се направи меко тесто. Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете, докато стане гладко и еластично, за около 8 - 10 минути. Сложете в намазнената купа и обърнете, така че да се покрие хубаво с мазнина. Покрийте с найлон и топла влажна кърпа и оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си. Притиснете надолу и оставете да втаса отново, докато удвои обема си. Разбийте яйцето и водата. Поставете тестото върху леко набрашнена дъска и разделете на две, след това разделете всяка половина на 3 равни части. Разточете всяка на дълго въже. Поставете ги успоредно едно до друго и сплетете на хлабава плитка. Защипете хубаво краищата. Повторете с останалото тесто. Сложете плитките в тавички за печене и намажете с разбитото яйце и поръсете с маково или сусамово семе. Покрийте с найлон и се оставя да втаса, докато удвои обема си. Загрейте фурната до 180С. Печете до златисто, около 35 до 45 минути. Охлажда се върху решетка.





Виж още от категория "Хляб"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта