Плетен яйчен хляб
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
4 големи яйца
1 ч без 1 с.л. масло
1/2 ч без 1 с.л. захар
1/4 ч (1/2 бучка) маргарин или масло, на стайна температура
2 ч.л. сол
1 щипка шафран (по желание)
1 ч вода или нискомаслено мляко - (50-60°С)
5 – 5 1/2 чаши брашно (1/2 универсално, 1/2 от твърда пшеница)
2 пакетчета суха мая
1 яйце
1 ч.л. вода
2 с.л. сусам или маково семе
За две големи плитки.
Леко намаслете голяма купа и тава за печене, оставете настрана. Смесете първите пет съставки в купа и разбийте, докато се смесят напълно. Разтворете шафрана във вода или мляко и добавете към купата. Добавете 2 1/4 чаши брашно и мая. Продължете да разбивате 2 минути, след това добавете още 2 1/4 чаши брашно или достатъчно, за да се получи меко тесто, осмесете добре.
Сложете върху леко набрашнена дъска и месете, докато се получи гладко и еластично тесто, около 8 до 10 минути. Сложете в намазаната с масло купа, като обърнете няколко пъти, така че да се намаже цялата повърхност. Покрийте с найлон и топла влажна кърпа и оставете на топло място, докато увеличи двойно обема си. Пак омесете и изчакайте да втаса. Разбийте яйцето с вода. Поставете тестото върху леко набрашнена дъска и разделете на 2 половинки, а след това разделете всяка половина на три равни части. Разточете всяка на въженце с дължина 30 см. Поставете три въженца успоредно и започнете да преплитате средното с всеки край (не трябва да сплитате много стегнато). Защипете здраво краищата. Повторете с останалите въженца. Поставете хляба в тавичка за печене, намажете с разбитото яйце и поръсете със семена. Покрийте с найлоново фолио и оставете да втасва, докато увеличи двойно обема си. Загрейте фурната до 180°С. Печете хляба до златисто, около 35 до 45 минути. Охладете върху решетка и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ