Люто-кисела скаридена супа
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
225 г скариди, почистени и обелени, черупките заделени
3 ч вода
2 скилидки чесън, счукан
5 листа лайм
3 тънки филийки галангал (пресен или сушен)
1/4 ч рибен сос
2 стръка лимонова трева, само долната част, нарязана на парчета от по 2-3 см
2 лука шалот, нарязани на филийки
1/2 ч нарязани сламени гъби
5 зелени люти чушки, по желание
1/4 ч лимонов сок
1 с.л. кориандър, листа, нарязан
1 ч.л. черна чили паста
Изплакнете черупките от скариди и ги поставете в голяма тенджера с водата. Загрява се до кипене, прецедете бульона и изхвърлете черупките. Добавете чесъна, листата лайм, галангала, рибения сос, лимоновата трева и шалота, след това гъбите и лютите чушки, ако се използват. Гответе на слаб огън в продължение на 2 мин. Добавете скаридите към супата и оставете отново да заври. Когато скаридите се сварят, поставете лимоновия сок и черната чили паста в купа за сервиране. Налейте супата в купата, разбъркайте, украсете с листата кориандър и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ