Регистрация

Китайски спагети с пилешко и скариди

Автор:
lazova
|
Дата:
16 May
|
Видяна:
688
Оцени рецептата

1 парче от 5см тамаринд

Фъстъчено или царевично олио - (за пържене на маслена баня)

113 г оризови спагети

170 г скариди, почистени и обелени

1 бр. обезкостени пилешки гърди, нарязани на филийки

4 лука шалот; наситнен

1 с.л. чесън, счукан

2 малки люти чушки, фино нарязани

1 лайм (само кората)

3 1/2 с.л. доматено пюре

4 с.л. захар

1/4 ч тайландски рибен сос

3 с.л. пресен лимонов сок

4 стръка зелен лук; подрязани, нарязани на парчета от по 2,5см дължина - бланширани 3 с.л. пресни листа от кориандър

250 г соеви кълнове

1/4 ч.л. сол

 

Покрийте тамаринда с 3/4 чаша гореща вода. Натрошете и намачкайте на каша с вилица и се оставя да престои 20 минути. Изсипете сместа през цедка. Заделете 1/2 чаша тамариндов сок. Налейте олиото в тиган или уок на дълбочина от около 5 см. Сгорещете до 190С. Изпържете спагетите на партиди. Извадете с решетъчна лъжица или цедка и отцедете върху хартиена кърпа. Оставете 2 супени лъжици олио в тигана. Сгорещете на средно-висока температура. Добавете скаридите и пилешкото месо; запържете за 1 минута или докато скаридите са ярко червени, а пилешкото месо е бяло. Извадете и оставете настрана. Добавете шалота, чесъна, лютите чушки и половината кора от лайм в горещия тиган; запържете до омекване, но без да покафеняват (около 1 минута). Добавете доматеното пюре и захарта. Гответе, като се разбърква непрекъснато, докато захарта стане с лепкава консистенция (около 3 до 4 минути). Внимавайте да не изгори. Веднага добавете заделения тамаринд и соса от риба, намалете огъня до слаб и оставете да къкри в продължение на 1 минута. Добавете лимоновия сок, пилешкото със скаридите, зеления лук и останалата кора; разбъркайте. Отстранете от огъня. Добавят се 1/3 от оризовите спагети към соса. Внимателно разбъркайте, така че сосът да покрие спагетите. Повторете с още една трета от спагетите. Добавете последната една трета от спагетите, само ако има достатъчно сос за покритие. Разбъркайте с листа кориандър.





Виж още от категория "Регионална кухня"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта